San Diegon harjoittelija Okon vinkit Kaliforniaan: Pelaa varman päälle, hymyile, äläkä tee sitä itse
Kirjoittanut Okko Juntunen
Suomalaisen ja yhdysvaltalaisen liiketoimintakulttuurin erot
Istun Los Angelesin lentokentällä ja odotan lentoni lähtevän kohti Helsinkiä. Kuusikuukautinen työharjoitteluni on takana ja nyt on viimeisen blogikirjoitukseni aika. Tässä blogitekstissäni kerron yhdysvaltalaisen ja suomalaisen yrityskulttuurin eroista. On tärkeää tiedostaa, että Yhdysvallat on valtavan suuri valtio ja sitä on helpompi tarkastella osavaltiokohtaisesti. Pyrin tarkastelemaan amerikkalaista yrityskulttuuria yleisesti, mutta myös mainitsemaan muutamia seikkoja kalifornialaisesta kulttuurista, joka eroaa merkittävästi esimerkiksi New Yorkista.
Better safe than sorry
Yhdysvaltojen ja Suomen liiketoimintakulttuurissa on paljon eroja ja niiden tunteminen on edellytys markkinoilla menestymiselle. Yksi tärkeimmistä asioista on se, että amerikkalainen huumori on erilaista ja Suomessa sarkasmi on paljon yleisempää. Vitsejä heitellessä kannattaakin olla varovainen, ettei uusi asiakkuus kariudu väärinymmärryksestä johtuvaan kiusalliseen tilanteeseen. Myös politiikasta ja uskonnosta puhumisen suhteen tulee olla varovainen.
Jenkkimarkkinoille tullessa ei saa olla liian sinisilmäinen. Amerikkalainen kulttuuri nojaa yksityiskohtiin ja kaiken sovitun tulee olla paperilla. Kaikki sopimukset tulee lukea huolella alusta loppuun, ettei tule huijatuksi. Omalle kohdallenikin on sattunut puolen vuoden aikana useita huijausyrityksiä. Lisäksi kaikessa liiketoiminnassa on tärkeää hahmottaa kaupan kokonaiskustannukset. Amerikassa alun perin ilmoitettuun summaan lisätään aina ylimääräisiä kuluja, kuten palvelumaksu ja verot.
Verkostointi tapahtumissa avainroolissa
Amerikkalaisessa yrityskulttuurissa täysin uusia ihmisiä on vaikea tavoittaa sähköpostin välityksellä, joten on tartuttava rohkeasti puhelimeen. Erityisesti yritysten johtohenkilöiden puhelinnumeroita ei kuitenkaan ole useinkaan netissä saatavilla, jolloin korostuu oman henkilökohtaisen verkoston luominen. Kauppakamarien järjestämät tapahtumat, joissa käyntikortteja vaihdetaan tiuhaan tahtiin, nousee tästä syystä tärkeään rooliin verkostoitumisessa.
Kun suomalaisen yrityksen edustaja tulee Amerikkaan, on hyödyllistä tietää asioita amerikkalaisten yrityskulttuurin ulkopuolelta, kuten tuntea amerikkalaisen jalkapallon perusteet. On tärkeää kunnioittaa amerikkalaista kulttuuria, sillä he ovat siitä ylpeitä.
Kalifornian rento työvarustus ja poikkeuksellisen korkea elintaso
On yllättävää, miten suuria eroja maan sisällä on businesskulttuurin suhteen. New Yorkissa ihmiset elävät ja hengittävät työtä, mutta esimerkiksi San Diegossa vapaa-aikaa arvostetaan suuresti. San Diegossa pukeutuminen businesstapaamisissa on todella rentoa ja pukua ei juuri kenelläkään näe päällä, kun taas New Yorkissa puku on jokapäiväinen työvarustus.
Kaliforniassa vallitsee suomalaisen Tee se itse-kulttuurin vastainen Älä tee itse -kulttuuri, joka johtuu äärimmäisen korkeasta elintasosta. Kaupassa kassalla on aina kaksi työntekijää, jolloin toinen kassahenkilö pakkaa ostokset puolestasi. Tuoreet hedelmät ovat kaupan hyllyllä kauniisti viipaloituna muovirasiassa. Näistä johtuva työvoimakustannusten nousu, johtaa tietysti korkeampiin hintoihin. Myös esimerkiksi vuokra-asunnosta luovuttaessa harva siivoaa itse kotiaan, vaan siivous ulkoistetaan.
Muista hymyillä
Amerikkalaiset ovat hymyilemisen maailmanmestareita, ja lapset opetetaan hymyilemään peilin edessä jo koulun alaluokilla. Vaikka hymy ei aina tarkoitakaan mitään, mielestäni amerikkalainen hymyilykulttuuri on puoleensavetävää. Amerikkalaiset yrittävät miellyttää suomalaisia enemmän ja ei sanaa vältetään viimeiseen asti, sillä ei haluta olla töykeitä. Suomalaiset ovat tässä suhteessa paljon suorempia ja arvostamme rehellisyyttä enemmän.
On ollut mielenkiintoista huomata, että kaikki etukäteen lukemani asiat amerikkalaisesta kulttuurista todella pitävät paikkansa. American Dream on vahvasti läsnä ja asenne, jossa vain voittajat muistetaan, puskee ihmisiä eteenpäin. Kateutta ei maassa kuitenkaan näe, sillä ihmiset uskovat tasapuolisiin mahdollisuuksiin menestyä.
Kiitokset
Loppuun haluan sanoa, että lähtö työharjoitteluun Kaliforniaan oli elämäni paras päätös ja olen suurenmoisen kiitollinen Finnchamille tästä mahdollisuudesta ja Helsingin kauppakamarille apurahasta. Mielenkiintoista harjoittelussani oli se, että viimeiset kolme kuukautta pääsin työskentelemään Finnish American Chamber of Commerce New Yorkille. Harjoitteluni huipentui Los Angelesissa järjestämäämme sustainable aviation tapahtumaan, johon osallistuivat alan johtavimmat yritykset. Nyt matka käy kohti Suomea viimeistelemään opinnot, mutta uskon että palaan takaisin jopa ihan lähitulevaisuudessa. Kiitos vielä myös kaikille lukijoille.