Brasilian liiketoimintaympäristö ja mahdollisuudet

Olen ollut työharjoittelussa FinnCham Brazilissa São Paulossa nyt noin viisi kuukautta. Viiden kuukauden aikana olen oppinut valtavasti Brasilian kulttuurista sekä liike-elämästä, ja paikallinen kielikin on tarttunut sen verran, että viikon arkiset asiat hoituvat portugaliksi. Ennen Brasiliaan saapumistani en ollut täysin sisäistänyt, kuinka suuri maa todellisuudessa onkaan kyseessä. Maantieteellisesti Brasilia (8,5 miljoonaa km2) on lähes yhtä suuri kuin koko Eurooppa (10,2 miljoonaa km2), ja valtava pinta-ala sekä populaatio tuovat luonnollisesti mukanaan myös lukuisan määrän kaupallisia mahdollisuuksia.

 

Kuva 1: Eldorado Research Instituten järjestämä tapahtuma, jossa FinnCham Brazil oli osallisena.

 Suomi ja suomalaiset yritykset ovat yllättävänkin tunnettuja Brasiliassa. Suuryritykset NOKIA, Konecranes ja Metso Outotec yhdessä monien muiden suomalaisyritysten kanssa ovat onnistuneet luomaan vahvan ja menestyksekkään aseman Brasilian markkinoilla. Suomalainen teknologia ja teollisuusala ovat hyvin arvostettuja sekä tunnettuja Brasiliassa. Suomalaiset tuotteet ja palvelut aina käyttöjärjestelmistä teollisuusalan koneisiin sekä lannoitteisiin herättävät kiinnostusta.

 Olen haastatellut Brasiliassa toimivia suomalaisia teknologiayrityksiä opinnäytetyötäni varten. Tavoitteenani oli selvittää, minkälaisia mahdollisuuksia Brasiliassa on suomalaisille teknologiayrityksille maataloussektorilla. Haastatteluista on käynyt ilmi, että ennen kaikkea ratkaisut, jotka tehostavat toimintaa ja tuotantoa, ovat hyvin tervetulleita. Laadukkaat internetyhteydet, käyttöjärjestelmät sekä toimintamallit ovat esimerkkejä palveluista, jotka voivat tehostaa tuotantoa, ja siten niille mitä luultavammin löytyy kysyntää Brasiliassa. Haastatteluiden perusteella brasilialaiset luonnehdittiin avoimiksi erityisesti uusia teknologisia tuotteita ja palveluita kohtaan, mutta yksi haastateltavista muistutti, että brasilialaisille on huomattavasti helpompaa myydä toimivaa ratkaisua kuin kokonaan uutta tuotetta.  

Myös suomalainen koulutus kerää ylistystä Brasiliassa. Suuri osa Brasilian yhteiskunnallisista ongelmista pohjautuu heikkoon koulutustasoon ja koulutusjärjestelmän epäonnistumiseen. Suomen laadukas koulutusjärjestelmä tunnetaan maailman parhaana, ja se on saanut tunnustusta myös Brasiliassa. Työskentelin organisaation parissa, joka opettaa nuorille liiketoiminnan perusteita, ja olin positiivisesti yllättynyt, kuinka paljon kiinnostusta suomalainen koulutusjärjestelmä Brasiliassa herättää. Suomalaiset toiminta-alustat sekä laadukas opetus olivat muiden muassa puheenaiheina. Yhteistyö koulutussektorilla edistäisi mahdollisesti myös kansainvälisiä suhteita Brasilian ja Suomen välillä. Tulee kuitenkin muistaa, että koulutus esimerkiksi on hyvin laaja ja monimutkainen asiakokonaisuus, ja Suomessa toimivat toimintamallit eivät välttämättä ole sellaisinaan toimivia Brasiliassa.

 

Kuva 2: Vierailu Fundaçao Dom Cabralissa, joka on Financial Timesin mukaan 7. paras bisneskoulu maailmassa. Keskustelunaiheena yhteistyö Aalto yliopiston sekä Fundaçao Dom Cabralin välillä.  

Suomen ja Brasilian suhteet ovat olleet lämpimät aina diplomaattisten suhteiden solmimisesta vuonna 1929 lähtien. Brasilia tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia, jotka vastaavat hyvin suomalaisyritysten tarjontaa. Ympäristövastuullisuus sekä tekoälyn hyödyntäminen ovat olleet puheenaiheita Brasiliassa, ja Suomesta löytyy valtavasti osaamista molempiin kokonaisuuksiin liittyen. Muutaman kuukauden tarkastelun perusteella uskon, että Suomella ja Brasilialla on mahdollisuutta lisätä yhteistyötään monella sektorilla tulevien vuosien aikana.  

 

Aki Vanhanen

aki.vanhanen@hotmail.com

https://www.linkedin.com/in/aki-vanhanen-7339911b7/

 

 

 

 

 

Yvonne Backas