FinnCham-harjoittelija Tracy Nguyen: Kokemuksia Hongkongin kulttuurista
En voi uskoa, miten kuusi kuukautta tulee kohta täyteen ja työharjoitteluni täällä Hongkongissa on loppusuoralla. Työharjoittelujaksoni ja elämäni Hongkongissa on ollut hyvin tapahtumarikasta. Olen päässyt oppimaan paljon ja tekemään töitä erilaisten ihmisten kanssa vieraassa maassa, mutta osittain tutussa kulttuurissa aasialaistaustani ansiosta. Erilaiset kulttuurit ovat mielestäni hyvin mielenkiintoisia, niinpä kerronkin tässä postauksessa enemmän omista havainnoistani.
Käyntikorttien ja paikallisten kielten tärkeys
Olin jo ennalta oppinut kiinan kielen kurssilla, että käyntikortilla on merkittävä rooli esittäytymisessä Hong Kongissa. On hyvä tulostaa kortin toinen puoli englanniksi ja toinen puoli kiinaksi. Käyntikortteja voidaan käyttää kätevästi myös nimilappuina bisnestapahtumissa. Kun puhutaan Hongkongin skaalasta, yhden illan aikana saattaa tavata jopa kymmeniä uusia tuttavia, mikä voi tuottaa haasteita nimien muistamisessa. Kiinan kielen opettajamme opetti, että on kohteliasta ojentaa kortti kahdella kädellä toiselle osapuolelle ja oikein päin, että vastaanottaja pystyy lukemaan kortin helposti. En tosin ole huomannut, että täällä Hongkongissa toimittaisiin niin tarkasti. Suomessa käyntikorttien käyttö ei ole enää kovin yleistä, joten helposti unohtaa jakaa omia kortteja.
Hongkongissa puhutaan englantia sekä kantonin että mandariinin kiinaa. Englannin kielellä tulee toimeen, mutta sanoisin, että se rajoittaa integroitumista paikalliseen elämään ja kulttuuriin, puhumattakaan bisnesmaailmasta. Esimerkiksi eräillä messuilla markkinoimme suomalaisten yritysten tuotteita. Kun paikalliset ja mannerkiinalaiset kävivät meidän pisteessämme uteliaina ja kysymyksineen, mutteivät puhuneet sujuvaa englantia, emme osanneet vastata. Siinä huomasin, miten tärkeää on kommunikoida potentiaalisten asiakkaiden kanssa heidän omalla äidinkielellään. Se auttaa ymmärtämään toisiaan paremmin ja luomaan vahvemman asiakassuhteen. Jos ei satu olemaan vieraan kielen taituri, kannattaa ehdottomasti palkata pätevä paikallinen kielitaitoinen ammattilainen varsinkin, jos haluaa edistää myyntiä.
Verkostoitumisen pyörteissä
Suomessa nautitaan omasta ajasta ja tilasta, mitä monet muut kulttuurit eivät ymmärrä. Kuten aiemmissa blogikirjoituksissani on käynyt ilmi, Hongkongissa on loputon määrä aktiviteetteja ja tapahtumia. Verkostoituminen on erittäin tärkeää ja hyödyllistä niin henkilökohtaisesti kuin liiketoiminnalle. Monet asiat sujuvat tehokkaammin ja jopa ketterämmin, kun tuntee oikeat kontaktit. Jännittävintä on se, ettei koskaan tiedä, kehen törmää ja millaisissa tilaisuuksissa!
Hongkong on hyvin kirjava kansainvälinen ympäristö, jonka historia ja tausta herättää mielenkiintoisia keskustelunaiheita, jopa introverteillekin. Yksi taidoista, jota olen päässyt ahkerasti täällä harjoittelemaan, on ollut nimenomaan sosiaaliset taidot.
Hyvästi Hongkong
Tulen kaikkein eniten kaipaamaan Hongkongista sen ”miljardien arvoisia” maisemia. Istun usein satamassa ihastelemassa kaupungin näkymää, enkä tule ikinä saamaan siitä tarpeekseni. Ken tietää, palaanko koskaan enää tänne. Kaipuu takaisin koti-Suomeen on ollut kova, enkä malta odottaa lentokoneeseen nousemista. Tosin sää ei ole siellä parhaimmillaan eikä todellakaan ole ollut kylmää talvea ikävä, mutta kevättä odotellessa. Hyvästi Hongkong ja kiitos, kun seurasitte matkaani!
Tracy Nguyen
www.linkedin.com/in/tracy-nguyen1
Helsingin seudun kauppakamari rahoittaa Finncham-harjoitteluohjelmaa Haaga-Helian ja HELBUS Helsinki School of Businessin opiskelijoille. Lue lisää Finnchamin sivuilta.