Harjoittelija Annabellan kokemukset ja mielipiteet Hongkongin yritysmaailmasta

Moi jälleen kaikille,

puolen vuoden harjoittelujaksoni alkaa olemaan lopussa ja aivan kohta on aika palata takaisin kotiin – ihanaa! Upea reissuhan tämä oli, ja olen erittäin kiitollinen kaikesta kokemastani, mutta kuitenkin vielä kiitollisempi palatessani kotiin. Näinhän se aina pitkän reissun jälkeen menee.

Tämä kolmas blogitekstini koostuukin siis viimeisistä ajatuksistani Hongkongin yrityskulttuurista. Tulen mainitsemaan muutamia samoja pointteja, joita käsittelin myös viime tekstissäni, sillä bisneskulttuuri on täällä melko erilaista Suomeen verrattuna, eikä sitä voi korostaa tarpeeksi.

Kaupunki sekä paikalliset

Hongkong kaupunkina on alusta alkaen herättänyt minussa ristiriitaisia tunteita. Ihmismäärä vaatii totuttelua vielä vuodenkin asumisen jälkeen, enkä usko tottuvani siihen koskaan. Tämä onkin asia, jota suosittelen ottamaan huomioon perustettaessa yritystä Aasiaan. Koska ihmisiä on niin paljon, erottuminen muista ja kiinnostuksen herättäminen myytävään tuotteeseen/palveluun on hankalaa. Ilman sopivia kontakteja ja hyvää markkinointisuunnitelmaa en suosittelisi uuden yrityksen perustamista tänne.

Hongkongilaiset kuvailevat itseään kiireisiksi ja kertovatkin usein, kuinka nopeatempoista heidän elämänsä on. Itse en ehkä kuitenkaan käyttäisi heistä sanaa ’kiireinen’. Mielestäni Suomessa asiat hoituvat paremmin, selkeämmin ja tehokkaammin, kun taas paikallisten toiminta vaikuttaa aika ajoin jopa sähellykseltä. Hongkongilaisissahan on monia samoja piirteitä kuin meissä suomalaisissa (esimerkiksi lojaalisuuden, vaatimattomuuden ja kohteliaisuuden arvot), mutta oma henkilökohtainen mielipiteeni on, että nämä arvot eivät yllä läheskään suomalaisten tasolle.

Kuvassa kaunis Hong Kong Island auringonlaskun aikaan. Kuva on otettu joulupäivänä kuuluisalta Aqualuna-laivalta, joka seilaa puolelta toiselle.

Lyhyesti bisneselämästä

Suurin yllätys itselleni jo vuosi sitten oli se, kuinka heikosti paikalliset puhuvat englantia. Toki yrityselämässä englantia puhutaan hieman paremmin, mutta kommunikaatio on silti aika-ajoin takkuilevaa. Väärinymmärryksiä sattuu helposti, ja niitä on hankala korjata kielimuurin takia. Lisäksi ne vievät paljon aikaa ja ovat stressaavia. Huomasin myös harjoitteluni aikana sen, että hongkongilaiset vitsailevat keskenään hyvin paljon, mutta länsimaalaisten kanssa eivät niinkään. Hongkongiin tultaessa on siis hyvä ottaa mukaan runsaasti kärsivällisyyttä.

Oman puolen vuoden kokemukseni perusteella on toki vaikea vetää kovin pitkällisiä johtopäätöksiä siitä, mitä yrityselämä täällä on ja kuinka paljon se oikeasti vaatii. Pitää myös muistaa, että Hongkongin liike-elämässä on paljon eurooppalaisia, joiden kanssa bisneskuviot saattavat luistaa paremmin.

Harkassani olen erittäin iloinen siitä, että pääsin tekemään monia erilaisia tapahtumia (suuria sekä pieniä), sain paljon uusia ja hyödyllisiä kontakteja sekä valtavasti lisää kokemusta niin Hongkongin kuin Suomen bisnesmaailmasta.

Tämän kokemuksen jälkeen odotan innolla Suomen yritysmaailmaan pääsyä, sillä uskon harjoitteluni toimineen erittäin hyvänä pohjana tulevaisuuden suunnitelmilleni. Siispä kiitos kaikesta FinnCham Hong Kong, kiitos myös Helsingin seudun kauppakamarille harjoitteluni apurahasta, ja tavataan jälleen, kun sen aika on.

Minä poseeraamassa kuuluisan Monster Buildingin edessä.

Guest User