KV-asiat ajankohtaista Helmikuu 2023

Tämänkertainen yhteenveto sisältää laajan kattauksen suurlähetystöjen raportteja eri maiden markkinamahdollisuuksista, joihin yritysten on hyvä tutustua. (www.formin.fi)

Keskuskauppakamarin vientijohtajakyselyn mukaan vihreä siirtymä vahvistaa yritysten vientinäkymiä selvästi eniten – yrityksistä 64 prosenttia sanoo vientinsä kasvavan tänä vuonna.

Noin 31 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä arvioi Yhdysvaltain ilmasto- ja veropaketti IRA:n vaikuttavan yrityksen vientinäkymiin. Myös Kiina-riippuvuuksien purkamista yrityksissä jatketaan määrätietoisesti. Keskuskauppakamari painottaa, että EU:n on entistä tärkeämpää pitää huolta omasta kilpailukyvystään. Protektionismi ja kilpailun vääristyminen eivät saa estää suomalais­yrityksiä pääsemästä kiinni vihreän siirtymän luomiin kansainvälisiin markkinamahdollisuuksiin.
(www.kauppakamari.fi)

Finnveran uusi vientiluotto hyödyttää sekä viejää että ostajaa. Vientiluotto voi ratkaista kaupat kotiin ja parantaa rahoituksen saatavuutta pienempiin vientihankkeisiin. Vientiluottoa hyödyntä­mällä suomalainen viejä voi tarjota ulkomaiselle ostajalle pitkäaikaista rahoitusta OECD-ehdoilla. (www.finnvera.fi)

Hiilirajamekanismi (CBAM) on EU:n komission uusi väline ehkäistä hiilivuotoa eli päästöjen ohjautumista EU:n ulkopuolelle. Hiilirajamekanismi on osa Euroopan vihreän kehityksen 55-valmiuspakettia. Hiilirajamekanismia sovelletaan tiettyihin EU:n asetuksessa määriteltyihin tuotteisiin. Kun näitä niin sanottuja CBAM-tuotteita tuodaan EU:n ulkopuolelta EU:n tullialueelle, maahantuojan on vuoden 2026 alusta: hankittava tavaroiden valmistuksessa syntyneitä päästöjä vastaava määrä CBAM-todistuksia ja annettava CBAM-ilmoitus vuosittain komissiolle.

Siirtymäajalla 1.10.2023 - 31.12.2025 ei vielä tarvitse hankkia CBAM-todistuksia, mutta maahantuojan on tehtävä neljännesvuosittain raportti komissiolle. (www.tulli.fi)

Lukaise tuore KV-asiat ajankohtaista alta:

 Lisätietoja: Anne Hatanpää (anne.hatanpaa(a)chamber.fi)

Miisa Kreander