Harjoittelija Incan ajatuksia yrityskulttuurista Hongkongissa

Yrityskulttuuri Hongkongissa eroaa mielestäni suomalaisesta yrityskulttuurista jonkin verran. Yleisesti ottaen mielestäni Hongkongissa työntekoa arvostetaan paljon ja työpäivät ovat usein pidempiä kuin Suomessa. Suomessa taas arvostetaan vapaa-aikaa työntekoa enemmän. Toki suomalaista yrityskulttuuria en ole nähnyt läheltä ja tämän alan osalta nähnyt yhtä paljon kuin Hongkongissa.

Käyntikortit ja yrityslahjat yleisiä

Hongkongissa käytetään paljon käyntikortteja ja jokaisella henkilöllä tulisi melkeinpä olla sellainen, jos käy vaikkapa tapahtumissa tai palavereissa työn saralla. Hongkongissa on tapana ojentaa käyntikortti kahdella kädellä ja myös vastaanottaa samaan tyyliin. Suomessa taas käyntikortit koetaan hieman vanhanaikaisiksi, enkä ole ainakaan nähnyt, että niitä käytettäisiin yhtä aktiivisesti kuin Hongkongissa.

Monilla yrityksillä on myös yrityslahjoja, joita voidaan antaa tapahtumissa tai tapaamisissa toisille yrityksille. Yrityslahjat ovat Hongkongissa usein jotakin pientä tavaraa, josta löytyy kyseisen yrityksen logo. Jos vaikkapa tulee Suomesta Hongkongiin bisnesmatkalle, kannattaa itsekin tuoda omia yrityslahjoja tapaamisiin. Paikalliset vaikuttavat arvostavan niitä.

Verkostoituminen tärkeää

Hongkongissa ihmiset käyvät myös paljon esimerkiksi lounastapaamisissa tai kahvilla yhteistyökumppanien tai mahdollisten asiakkaidensa kanssa. Täällä suositaan tapaamisia kasvotusten ja usein ihmiset pyytävätkin toisiaan tapaamisiin. Välttämättä tapaamisille ei tarvitse olla sen erityisempää syytä, vaikka vain tutustuminen. Ihmiset pyrkivät yleisesti saamaan paljon kontakteja tulevaisuudessa mahdollisesti esiin tulevia tilanteita ja tarpeita varten. Verkostoituminen on siis tärkeää ja useat ihmiset näyttävät myös nauttivan siitä.

Suomessa taas verkostoituminen tai tällaiset lounastapaamiset eivät mielestäni ole niin suuressa roolissa. Sovitaan ehkä joitakin palavereita, mutta ne pyritään pitämään minimissä, jos asian voi hoitaa vaikkapa sähköpostitse. Ehkä me suomalaiset pyrimme olemaan mahdollisimman tehokkaita työelämässä, jolloin tapaamisia ei pidetä niin suuressa arvossa. Otamme yhteyttä erilaisiin henkilöihin vasta, jos tulee tarvetta, muttemme ikään kuin vaali mahdollisimman paljon kontakteja jokaisessa tilanteessa.

Kaiken kaikkiaan siis Hongkongin yrityskulttuuriin kuuluu mielestäni käyntikortit, tapaamiset kasvotusten, verkostoituminen sekä yrityslahjat. Nämä asiat kannattaa siis ottaa huomioon, jos suunnittelee vaikkapa bisnesmatkaa Hongkongiin.

Kiitokset

Tämä oli viimeinen blogikirjoitukseni, joten haluan kiittää blogini lukijoita sekä FinnChamia mahdollisuudesta työharjoitteluun ja Helsingin kauppakamaria rahoituksesta. Olen oppinut työharjoittelun aikana paljon työelämästä, kulttuurista ja olen saanut paljon uusia kontakteja. Suosittelen siis lämpimästi työharjoittelua ulkomailla kaikille, jotka mahdollisuuden saavat.

Guest User