FinnCham China- harjoittelija Suki Gong: Kokemuksia Shanghain kulttuurista

Hei blogin lukijat!

Työharjoitteluni täällä FinnCham China Shanghaissa on loppumassa, ja kuusi kuukautta on kulunut todella nopeasti. Elämäni Shanghaissa on ollut hyvin nostalgista ja muistamisen arvoista. Erityinen kiitos kaikille ystäville, jotka olen tavannut täälläOlen kasvanut paljon soveltamalla opinnoissa oppimaani tietoa työssän. Shanghaissa olen työskennellyt monien eri ihmisten kanssa, mutta aina tutussa kulttuurissa.

Verkostoituminen Kiinassa

Mitä tästä harjoittelusta jäi minulle käteen? Yksi tärkeimmistä opetuksista, jonka sain harjoitteluni aikana, liittyi verkostoitumiseen eli ”Guanxi” Kiinassa kasvokkain tapaamiset ovat erittäin tärkeitä, ja potentiaalisia asiakkaita tai yhteistyökumppaneita tavataan usein lounaalla tai kahvilla.


Kuva 1: Design Shanghai

Shanghai on kaupunki, joka tarjoaa loputtomia verkostoitumismahdollisuuksia. Olen osallistunut moniin tapahtumiin ja tilaisuuksiin sekä tavannut monia inspiroivia ihmisiä eri aloilta. Osallistuin "Nordica Marketing Day" -tapahtumaan, josta mainitsin viimeisimmässä blogissani, sekä "Nordic After-Working" -tapahtumaan. Molemmissa oli erinomainen ilmapiiri, ja tapasin suurimman osan pohjoismaisten kaupunkien yrityksistä, jotka toimivat nyt Kiinassa, sekä niiden johtajia. Verkostoituminen on täällä avainroolissa, ja olen oppinut, että oikeat yhteydet voivat avata monia  ovia. "Guanxi" eli sosiaalinen verkosto on erittäin tärkeä osa kiinalaista yrityskulttuuria. Tämä oli minulle arvokas oppitunti, ja pyrin aina aktiivisesti rakentamaan ja ylläpitämään näitä suhteita.

Kuva 2: After Working Check-in

Työskentely kauppakamarissa Kiinassa on ollut palkitsevaa ja opettavaista. Olen osallistunut moniin erilaisiin projekteihin, jotka ovat syventäneet ymmärrystäni Kiinan liiketoimintaympäristöstä. Yksi tärkeimmistä projekteista, joissa olen ollut mukana, oli suomalaisyritysten auttaminen pääsemään Kiinan markkinoille. Tämä on antanut minulle arvokasta kokemusta kansainvälisestä liiketoiminnasta ja viennistä.

Kuva 3: Nordic Marketing

Kielitaidon merkitys

Kiinan kieli ei ole tuottanut minulle tällä hetkellä ongelmia, mutta ulkomaalaisille kielimuuri on yksi suurimmista haasteista. Suurin osa kollegoistani puhuu erittäin hyvää englantia työssään, mutta mandariinikiinan hallitseminen on avannut minulle uusia mahdollisuuksia ja syventänyt ymmärrystäni paikallisesta kulttuurista. Kielitaidon parantaminen vaatii työtä, ja olen huomannut, että perustiedoillakin pääsee pitkälle kommunikoinnissa ja ihmissuhteiden rakentamisessa.

Lopuksi, olen todella kiitollinen kaikesta tuesta ja luottamuksesta, jota olen saanut täällä työskennellessäni FinnCham Chinassa ja odotan innolla tulevia haasteita, joita kohtaan työurallani. Kiitos kaikille, jotka ovat olleet osa tätä matkaa kanssani!

Mikäli haluatte kuulla lisää elämästäni ja harjoittelukokemuksistani Shanghaissa, ottakaa minuun yhteyttä LinkedInissa:

http://linkedin.com/in/suki-gong


Mirjam Ligi