Miksi USA ja Miksi Juuri Nyt: Tarvitseeko Suomi Yhdysvaltain tuntijoita?

Yhdysvallat, monipuolinen ja monimuotoinen maa, joka houkuttelee vuodesta toiseen suuria unelmia tavoittelevia työntekijöitä, yrityksiä ja opiskelijoita ympäri maailmaa. Mutta miksi niin harva Suomesta lähtee ja miksi juuri nyt kannattaa lähteä Yhdysvaltoihin? Tässä muutamia syitä, jotka tekevät Yhdysvalloista houkuttelevan vaihtoehdon suomalaisille opiskelijoille ja työharjoittelijoille.

  • Suomen suuriin kauppakumppani

  • Nato-yhteistyö

  • Laaja maantieteellinen alue, jonka moninaisuutta on mahdotonta ymmärtää lyhyen vierailun pohjalta. Jokaisessa osavaltiossa oma lainsäädäntö, oma kulttuuri ja tapa toimia

  • Mahdollisuus luoda merkittäviä verkostoja, jotka kantavat läpi koko elämän

Ensinnäkin lähteminen tarjoaa aina ainutlaatuisen mahdollisuuden kohentaa kielitaitoa ja tutustua toiseen kulttuuriin. Kielitaidon kehittyminen ja kulttuurien välinen vuorovaikutus ovat arvokkaita taitoja, jotka voivat avata ovia monille tulevaisuuden mahdollisuuksille ja parantaa työllistymismahdollisuuksia kotimaassa.

Toiseksi monet Yhdysvaltojen yliopistot ovat maailman johtavia monilla aloilla, kuten teknologiassa, terveydenhuollossa, liike-elämässä ja taiteissa. Tämä antaa opiskelijoille mahdollisuuden oppia parhailta ja saada arvokasta käytännön kokemusta. Lisäksi taidot ja asiantuntemus, jotka on hankittu Yhdysvalloissa, voivat olla arvokkaita resursseja suomalaisille yrityksille ja työvoimalle, erityisesti sellaisilla aloilla, jotka hyötyvät kansainvälisestä näkökulmasta ja innovaatioista.

Kolmanneksi sekä opiskelijat ja työharjoitteluun lähtevät saavat syvällisen käsityksen amerikkalaisesta opiskelu- ja/tai työkulttuurista sekä yhteiskunnasta. Samalla siellä rakennetaan kansainvälisiä verkosto, joista on hyötyä koko elämän matkalla.  Työpaikalla on mahdollista oppia monimuotoisuutta myös käytännössä. Tämä on taito, jonka osaajia on Suomessa vielä varsin vähän

Mutta miksi niin harva lähtee Yhdysvaltoihin? Yleisiä pelkoja lähtemiseen tuntuu olevan pelko siitä, että opiskeluun ei ole varaa, työlupia on mahdoton saada, tai niiden saaminen on poikkeuksellisen vaikeaa, miten katan elinkustannukset ja EU:n sisällä on vain niin paljon helpompi liikkua.  

If there is a will, there is a way”.

Näiden haasteiden eteen olemme Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitossa (SAM) tehneet jo reilut 80-vuotta sinnikkäästi työtä. Voimmekin tarjota vuosittain n. 200 000 euron edestä apurahoja, sekä kesätyöpaikkoja kymmenille. Molemmissa tapauksessa autamme kädestä pitäen hakuprosesseissa ja kesätyöpaikkojen suhteen, myös viisumiprosessissa. Joten pelko ja ennakkoluulot ovat turhia. Kuten amerikkalaisilla on tapana sanoa: ”If there is a will, there is a way”.

Kysymys oli, että tarvitseeko Suomi Yhdysvallat osaajia? Kyllä tarvitsee. Tarvitsemme myös sekä lähtijöitä, että lähettäjiä. Yritykselle, joka sijoittaa kansainvälisyyteen ROI on selvä: koko yhteiskunta hyötyy kansainvälisistä verkostoista ja uusista näkemyksistä, joita ulkomaankokemus tuo mukanaan.

Suomen talouden menestys on kiinni kansainvälisestä kaupasta. Yritykset tarvitsevat enenevässä määrin kielitaitoisia, sekä kansainvälisiä osaajia. Yhdessä me voimme varmistaa sen, että meillä jatkossakin on kansainvälisiä osaajia.

Mikäli yrityksesi kokee tämän mission tärkeäksi, tutustu SAM apurahasäätiön ohjelmiin ja ryhdy lahjoittajaksi ja varmista, että Suomessa on jatkossakin raudanlujaa kansainvälistä osaamista.  Kenties haluat perustaa oman stipendin, aivan kuten pääomasijoittaja Björn Saven, vuorineuvos Stig Gustavson tai Saara ja Björn Wahlroos säätiö ovat tehneet.

 

Lena Grenat

Toiminnanjohtaja, Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto

lena.grenat@samsuomi.fi

Mirjam Ligi